Rondreis Thailand    Veganistisch eten en winkelen
singlereis

Huis kopen Hongarije

Huis kopen in Hongarije, kansen en risico's

Wie overweegt een huis te kopen in Hongarije, heeft goede informatie nodig om een juiste beslissing te kunnen nemen.  Wij, Sheena en Hans, hebben in september 2015 een huis gekocht in Zuid West Hongarije en weten inmiddels wat er komt kijken bij het kopen van een huis in Hongarije. Ook hebben we inmiddels de gegevens van Nederlands sprekende makelaars en aannemers. Onmisbare schakels als je overweegt een huis te kopen in Hongarije.  Het kopen van een huis in Hongarije biedt grote kansen en is een geweldige ervaring.  Maar, er kleven ook risico's aan het kopen van een huis in Hongarije. Of je nu een huis koopt om in Hongarije te gaan wonen of er regelmatig op vakantie te gaan. Hieronder een aantal van onze ervaringen en bevindingen. Wij hebben een geweldig huis in Hongarije gekocht en hierbij het nodige geluk gehad.  We kennen ook verhalen van Nederlanders en Vlamingen die een koophuis in Hongarije hebben en een minder gelukkige keuze hebben gemaakt.  Via de website huis kopen Hongarije vind je veel tips en informatie indien je een vakantiehuis in Hongarije wilt kopen of je er in de toekomst permanent wilt vestigen.

Waarom een huis kopen in Hongarije?

Wie op zoek is naar een ruim huis op een groot stuk grond en in een groene omgeving, zal in Hongarije zeker een mooi huis of boerderij vinden. Huizen en boerderijen in Hongarije zijn goedkoop en er zijn veel prachtige gelegen huizen te koop. Voor een 20.000 tot 50.000 euro koop je in Hongarije een boerderij of woning welke geschikt is voor vakantie of permanente bewoning. In bijna alle gevallen moet er nog wel iets aan het huis gedaan worden want de wooneisen van Hongaren zijn anders dan die van Nederlanders of Vlamingen.  Maar voor een 20.000 tot 50.000 euro kan je zeker een mooie en vrijstaande boerderij of woning vinden met een stuk grond, boomgaard en eigen waterbron. Wij hebben zelf ( via een Nederlands sprekende makelaar ) een prachtige boerderij met gastenverblijf en een stuk grond ( inclusief boomgaard ) van ruim 1 hectare voor ruim 32.000 euro kunnen kopen. Daar komen nog wel verbouwingskosten bij. Een echt paradijs voor rustzoekers en natuurliefhebbers.   
Het kopen van een huis in Hongarije biedt zeker ( grote ) kansen.  En je koopt in Hongarije een huis voor 1/10 van de prijs die je in Nederland of België zou betalen voor een soortgelijke woning of boerderij. Daarnaast zijn de woonlasten, waaronder belastingen, in Hongarije relatief laag en kan je je huis in Hongarije eventueel tijdens vakanties verhuren. Lees hieronder verder waarom het kopen van een huis in Hongarije zeer aantrekkelijk kan zijn en wat de risico's zijn. Wij zijn na een verblijf in Hongarije van enkele maanden positief.

Je huis in Hongarije laten verbouwen

Als je een huis in Hongarije gekocht hebt, zal je eventuele gebreken willen laten herstellen en je huis misschien wel willen laten verbouwen.  Je hebt, net zoals in Nederland en België, aannemers die in principe een heel huis kunnen verbouwen en deskundig zijn. Het arbeidsloon in Hongarije is laag. Bouwvakkers verdienen maar een 3 tot 5 euro per uur. Kortom, als je een huis in Hongarije hebt gekocht, kan je deze voor relatief weinig geld laten verbouwen. Het probleem zit hem echter in de communicatie en de gemiddelde mentaliteit van de Hongaren.  Plaatselijke aannemers spreken in de regel alleen Hongaars en de mentaliteit van Hongaarse arbeiders is heel anders dan in Nederland of België. Afspraken worden helaas niet altijd nagekomen. Het hebben van de juiste contacten is bij het zoeken van een betrouwbare aannemer in Hongarije dus heel belangrijk.  Er zijn in Hongarije een paar Nederlands sprekende aannemers actief ( met Hongaars personeel ). Zij zijn de ideale partners voor het verbouwen van een huis in Hongarije.

Overdrachtsbelasting in Hongarije

Het kopen van een huis in Hongarije is mede zo goedkoop omdat het tarief van de overdrachtsbelasting ook relatief laag is, namelijk 4 % van de koopsom. Net zoals in Nederland en België is er voor het kopen van een huis, ook in Hongarije, een notaris nodig en wordt één en ander vastgelegd in het Hongaarse kadaster. Ook het tarief van de notaris en de kasdaster kosten zijn laag. Dat maakt het kopen van een huis in Hongarije extra goedkoop. Verzekeringen ( opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering ) zijn iets goedkoper dan in Nederland en België. Als je een huis in Hongarije koopt, heb je dus te maken met kosten maar die zijn lager dan in Nederland of België. 

Kosten makelaar en rol van de makelaar

Als je een huis wilt kopen in Hongarije, is de kans groot dat je met een makelaar te maken krijgt die het huis namens de verkoper te koop aanbiedt. Er zijn in Hongarije enkele Nederlands en Hongaars sprekende makelaars actief die veel kennis van zaken hebben en de mooiste boerderijen en huizen in Hongarije verkopen. Als je overweegt een huis in Hongarje te kopen, kunnen zij je zeker aan een geschikte woning helpen. Daarnaast kunnen ze allerlei randzaken voor je regelen zoals het afsluiten van de juiste verzekeringen, het overschrijven van electriciteit, water en telefoon. Enzovoort.  De makelaars worden bij succesvolle verkoop betaald door de verkoper. De makelaarstarieven zijn echter wel fors.  Er worden makelaarstarieven in Hongarije berekend die kunnen oplopen tot wel 10 % van de verkoopprijs. Wij kennen inmiddels verschillende betrouwbare makelaars die Nederlands en Hongaars spreken en gespecialiseerd zijn in de verkoop van eerste klas boerderijen en woningen. 

Kunnen buitenlanders een huis in Hongarije kopen?

Ook buitenlanders kunnen een huis kopen in Hongarije. Binnen de bebouwde kom zefs met een stuk grond van maximaal 10.000 m2.  Ook buiten de bebouwde kom, zijn er volop mogelijkheden.   

Huis kopen Hongarije vegetariƫrs en veganisten

Als je als vegetariër of veganist een huis wilt kopen in Hongarije dan zijn er weinig problemen. Je kunt in heel Hongarije verse groente, fruit, noten en paddestoelen kopen. Ook zijn sojaproducten en granen en dergelijke te koop. Ook in grote supermarkten als de Tesco en Spar. En als je van walnoten houdt, zit je goed.  Overal in Hongarije staan walnootbomen en walnoten zijn een geweldige voedingsbron voor vegetariërs en veganisten.
Er is één ding want je over Hongarije moet weten en voor veel vegetariërs en veganisten minder prettig is. Hongaren zijn fanatieke jagers en in alle bosrijke gebieden wordt gejaagd. Daar moet je tegen kunnen.

Een vakantiehuis in Hongarije kopen

Je kunt een huis in Hongarije kopen als je zelf in Hongarije wilt gaan wonen maar ook voor een vakantiehuis in Hongarije gaan.  En natuurlijk kun je ook een huis kopen in Hongarije om deze te verhuren als vakantiehuis en er zelf van vakanties te genieten.  Hongarije is een gewild vakantieland. Het kopen van een vakantiehuis in Hongarije kan zeer aantrekkelijk zijn. Je moet dan wel iemand zoeken die het huis beheert als je er zelf niet bent of verhuurd is.

Risico's van het kopen van een huis in Hongarije

Het kopen van een huis in Hongarije brengt zeker ook risico's met zich mee, we noemen er een aantal.
  • Het te kopen huis in Hongarije kan verborgen gebreken hebben die pas na de koop worden ondekt. Herstel van deze gebreken kan veel geld kosten.
  • Als het huis op een stille plek staat ( zonder toezicht ) kan deze "leeggeroofd" worden.
  • Het vinden van een betgrouwbare aannemer kan een probleem vormen 
  • De winter kan in Hongarije zeer koud zijn.  Een niet geïsoleerd huis, kan een miskoop zijn.
  • Je moet, als je in Hongarije wilt gaan wonen, kunnen aarden in dit mooie maar eigenzinnige land. Met name de taalbarriëre kan een probleem vormen.
  • Als er geen Nederlanders of Vlamingen in de omgeving van je huis wonen en je geen Hongaars spreekt, kan dat lastig zijn.  Denk aan het vinden van een huisarts, tandarts, garage, enzovoort.  Koop daarom bij voorkeur een huis in Hongarije in een plaats of gebied in Hongarije waar al Nederlanders of Vlamingen wonen.

Binnenkort op deze pagina meer informatie over het kopen van een huis in Hongarije en de gegevens van makelaars en aannemers in Hongarije die ook Nederlands spreken.